Rinoplasti (Burun Estetiği) Nedir?

İçindekiler:
Burun estetiği (rinoplasti) nedir?
Estetik veya sağlık nedenleriyle burnun şeklini değiştirmeye yönelik estetik işlemlere rinoplasti denir. Rinoplasti sayesinde sağlıklı nefes alma konforu sağlayan burun yapısının yanı sıra yüz hatlarına uyan ve daha güzel bir burun elde etmek mümkündür.
Burun Estetiği (Rinoplasti) Kimlere Yapılır?
Burun ameliyatları, burnunun görüntüsünü beğenmeyenler, çeşitli yaralanmalar sonucu burnu deforme olan veya doğuştan burun anomalisi olan ve burundan nefes almakta güçlük çeken kişiler tarafından tercih edilmektedir.
Burun estetiği hangi durumlarda yapılmalıdır?
Burun düzeltmesi optik ve sağlıklı bir şekilde yapılmaktadır. Görsel olarak çekici olmayan bir burun şekli, yüz hatlarınıza daha iyi uyan bir buruna tercih edilir. Sağlık açısından bu, yaralanmaya bağlı yanlış hizalamayı düzeltmeye ve rahat nefes almayı sağlamaya hizmet eder.
Rinoplasti, burnun uzun olması, çıkıntılı olması, burun ucunun düşük olması, burun deliği büyüklüğü, asimetri gibi nedenlerle yapılabilir.Burun estetiği sonrası nelere dikkat edilmelidir ?

Rinoplastiden sonra fiziksel aktiviteden, özellikle yaralanmalardan ve baştaki kan basıncının artmasına neden olabilecek durumlardan (uzamış esneme) kaçınılmalıdır. Operasyondan sonra;
Bir süre egzersiz yapmamalısınız. 10 gün boyunca normal aktiviteden ve 3 hafta boyunca yorucu aktivitelerden kaçının. Ameliyat sonrası alçılar veya burun atelleri ıslanmamalıdır.İşlemden sonra bir süre başınızı yıkamamanız önerilir. Gözlük doktorun önerdiği süre boyunca takılmamalıdır. Burnu yaralanmalardan korumak ve şişliği azaltmak için, yatarken yastık mümkün olduğu kadar yükseğe yerleştirilmelidir. Antikoagülanlardan ve yiyeceklerden kaçının. yaralanmayı önleyin. diş sert ve hızlı fırçalanmamalıdır. Çünkü burun tabanında aşırı hassasiyete neden olabilir. Düzenli beslenmeye, iyi uyumaya ve iyileşmeyi hızlandırmaya ihtiyaç duyar. burun estetiği (rinoplasti) fiyatları nelerdir? Rinoplasti fiyatları doktorun tecrübesine, uygulamanın yapıldığı kliniğe, hastaneye, kullanılan malzemelere ve ekibin maliyetine, uygulamanın yapıldığı şehre göre değişmektedir.
Burun estetiği yöntemi nelerdir?
Rinoplasti açık ve kapalı teknikler kullanır. Bu yöntemlerin birbirlerine göre çeşitli avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır.

Açık Rinoplasti Nedir ?
Ameliyat burun deliklerinin altından bir kesiden oluşur. Rinoplastide en çok tercih edilen yöntemdir.Bu cerrahın görüş alanını arttırdığı için avantajlıdır. Cerrah kemik, kıkırdak ve kası inceler ve işlemi gerçekleştirir. Dezavantajı daha uzun sürmesidir. Ameliyattan sonra bazen burun ucunda şişlik olabilir.
Ameliyat genel anestezi altında yapılır.Son derece konforlu olan bu ameliyatın ardından hasta geceyi hastanede geçirir. Ertesi gün normal hayatına dönebilir. Genellikle ağrı hissedilmez. Ancak şişlik hissedilebilir. Bütünüyle görülebilmesi, yeni dokular eklenebilmesi ve bazı değişiklikler yapılabilmesi nedeniyle tercih edilmektedir.
Kapalı Rinoplasti Nedir ?
Burun tıkanıklığı estetiği nedir? Kesi burnun içinden yapıldığı için buna kapalı rinoplasti denir. Burun içinden 3-4 cm’lik bir kesi yapılarak kıkırdak ve kemiğe ulaşılır. Uygulama yapılacak bölgenin derisi çıkarılır, ardından kemik veya kıkırdak çıkarılır veya çıkarılması gerekiyorsa eklenir. Daha sonra kesi dikişlerle kapatılır ve ameliyat tamamlanır.
Kapalı rinoplastinin açık rinoplastiye göre avantajı; Daha az zaman alır İyileşme süreci daha hızlıdır. ‘ye karşı;
Açık rinoplasti görsel olarak yapıldığından uygulaması kolaydır. Kapalı modda bu mümkün değildir. Açık kanamaları bulmak kolaydır, kapalı kanamaları bulmak daha zordur. Doktor uzman değilse, sonuç kötü olabilir veya komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Dokunarak çalıştırıldığı için öğrenme eğrisi daha zordur. Piezo Burun Estetiği Piezo (Ultrasonik Kemik Kesme) cihazı ile yapılan operasyonlar Kesim sırasında yumuşak dokuya zarar verilmediği söylenmektedir. Bu, mükemmel burun şeklini oluşturmanın bir yöntemidir.

Tip Plasti Burun ucu ameliyatı bunun adıdır.Burun ucundan 1 cm mesafeye yerleştirilen estetik uygulamalardır. Kemikler ameliyat edilmez. Burun ucunda genişlik, ayrışma ve derinleşme için tercih edilir. Rinoplastiden daha kısa sürer. 1 saat süren bu uygulama sonrasında herhangi bir morluk ve ağrı olmamaktadır.Lokal anestezi altında yapılan bu işlemden sonra günlük hayata daha hızlı dönüş mümkün olmaktadır.
İkinci Rinoplasti İkincil rinoplasti, burun estetiği ameliyatından sonra yapılan ikincil ameliyattır. İlk ameliyatlara göre daha zordur. Çünkü burnun anatomisi değişmiş ve kıkırdak arzı yetersiz kalabilmektedir. Burun ameliyatlarının üçte birinden fazlasını bu ameliyatlar oluşturmaktadır.Bu işlemler uzmanlar tarafından yapılmalıdır.
Estetik bir burun için lazer Lazer teknolojisi artık hemen hemen her muayenehanede kullanılabiliyor. Burun estetiğinde burun tıkanıklığını ve pulpayı azaltmak için de kullanılmaktadır. Lazer enerjisi, lazer cihazındaki bir fiber optik prob aracılığıyla buruna iletilir. Bu, burnunuzdaki etin büzülmesine neden olabilir.Yaklaşık 10 dakika süren bu uygulama tamamen güvenlidir.
Profiloplasti Kişinin profil görüntüsünü güzelleştirmek için alın, burun ve çene açılarına yapılan operasyonlardır. Burun ameliyatında bu, alın ile burun arasındaki açı, dudağın burunla yaptığı açı, çenenin öne veya arkaya konumu veya dudakların açısı not edilerek yapılır.
Burun Kemik ve Kıkırdak Kırıklarının Cerrahisi Burun kemiği veya kıkırdağının darbe alması sonucu oluşan burun kırıkları hemen tedavi edilmelidir. Çünkü kırık sonrası 1-2 saat içinde kırık tedavi edilmezse erişkinlerde 2-3 gün, çocuklarda 7-10 gün içinde kırığın onarılması gerekir.Aksi takdirde iyileştirme fırsatı ortadan kalkabilir. Burun kırıkları tedavi edilmezse nefes almada zorluk, septum deviasyonu, konka büyümesi ve kozmetik rahatsızlık (kötü görünüm) oluşabilir.
Burun kırıklarının tedavisi darbenin şiddetine göre kapalı redüksiyon veya burun kırığı ameliyatıdır.
Kapalı redüksiyon Bu, yer değiştirmiş kemik veya kıkırdağın özel bir aletle değiştirilmesi işlemidir. Bu ameliyat değildir ve yaralanmadan sonraki 2 hafta içinde yapılmalıdır.İşlemden sonra burun içine bir tıkaç yerleştirilir ve burnun dış kısmı bir bandaj veya atel ile sabitlenir. Tamponlar 2 gün sonra, alçı ise 1 hafta sonra çıkarılır. Darbenin üzerinden 2 hafta geçtiyse ve herhangi bir müdahale yapılmadıysa kırık ameliyatı yapılır. Bu sayede burun hem fonksiyonel hem de estetik olarak düzeltilmiş olur. Yaralanma ile kırık kuron ameliyatı arasında 2 ila 3 ay geçmesi beklenmektedir.Genel anestezi altında yapılan operasyon 2-3 saat sürer.
Burun parankimi ve eğriliği cerrahisi Burun eti ve eğriliği cerrahisi ülkemizde en sık uygulanan cerrahi girişimlerden biridir. Burun tıkanıklığına genellikle eğri bir burun veya burundaki et neden olur. Düzgün nefes alma ve rahatlama için burun medullası çıkarılmalı ve burun eğriliği düzeltilmelidir.
Burun tıkanıklığı Orta burun duvarının sağa veya sola yer değiştirmesi nedeniyle “septal deviasyon”; Sağ ve sol burun boşluklarında üst, alt veya orta konka adı verilen yapıların büyümesi sonucu oluşan burun tıkanıklığına “pinna hiperplazisi” denir.
Burnun eğriliği ve konkanın genişlemesi nedeniyle, nefes almada zorluk, uykuda horlama, baş ağrısı, boğaz ağrısı, orta kulak iltihabı, ağızdan solunum nedeniyle ağız kuruluğu ve çatlaması, burun kanaması gibi hastalıklar meydana gelir. Burnun cerrahi olarak düzeltilmesi ve burun etlerinin çıkarılması bozuklukların giderilmesi için gereklidir.
Konka veya eğri burun ameliyatları doktorun kararına göre genel veya lokal anestezi altında yapılır. Hastalar ameliyattan 1 hafta önce kan sulandırıcı almayı bırakmalıdır.
Ameliyattan sonra burunda hafif bir ağrı olabilir ve iki hafta içinde burunda kabuklanma ve burun akıntısı ile tıkanıklık olabilir.Kabuklanmayı ve kuruluğu azaltmak için nemlendirici spreyler veya damlalar kullanılmalıdır.